Kezdőlap | Közösség | GYIK | Ügyek | Twitter | Dokumentáció szerkesztése
en hu

Felhasználói felületek

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Az email cím megadásával itt lehet egy ideiglenes belépési hivatkozást kérni.

Meghívások

Meghívó leveleket lehet kiküldeni bárkinek. Egyszerre tipikusan 11 aktív meghívásunk lehet, habár ez a szám projekt szinten módosítható (local_vars.php.inc INVITATIONS). Ha ez az érték 0-ra van állítva, csak a projekt gazdák tudnak meghívókat küldeni.

Projekt adminisztráció

adminisztrációs beállítások

Üzenetek

Üzenet típusok

Belső üzenetek olvasása és küldése itt történik. Üzenetküldő rendszerünkben négy üzenettípust külöböztetünk meg:

 • Rendszerüzenetet a projekt vagy a szerver valamely folyamata küldhet az egyéni felhasználónak. Ilyen üzenet lehet például egy validálási háttérfolyamat üzenete.

 • Személyes üzenetet a felhasználók küldhetnek egymásnak. Az üzenet szerkesztő felületet az Üzenetek oldal bal alsó részén található Üzenet írása gombbal érhetjük el.

 • Megjegyzések értesítése - Ezt az üzenettípust akkor kapjuk, ha valamely adatunkat, feltöltésünket vagy a felhasználókat valaki kommentelte.

 • Hírek - adatfeltöltéskor, új projekt létrehozásakor, poligonok megosztásakor a rendszer létrehoz egy mindenki számára látható hírt.

Az üzenetek oldal minden bejelentkezett felhasználó számára elérhető. Bárki küldhet üzenetet a projekt tagoknak.

A projekt adminisztrátorok az egyéni üzeneken kívül csoportoknak is küldhetnek, valamit emailben értesíthetik a felhasználókat az üzenetekről.

Felhasználói beállítások

A felhasználók beállíthatják az email értesítéseket a különböző üzenettípusokra. Ezt a profil oldalon lévő kapcsolókkal lehe megtenni.

További tervek

 • üzentekről napi összesített értesítés

 • válaszlehetőség üzenetkere és megjegyzésekre

Új adatbázis alapítása

Bárki alapíthat új adatbázist, bár ez egyes szervereken technikai okok miatt csak rendszergadai segítséggel fejezhető be.

Térképi lap

Amennyiben van térképi adat és hozzá tartozó érvényes beállítások (SQL, Mapserver), akkor ezen a alpon lehet a térképi adatokat megtekinteni és lekérdezni. Egyes térképek beállításai jelentősen különbözhetnek, például, lehet, hogy csak a lekérdezett adatok jelennek meg. Lehetnek különféle alaptérképek, pl. rácsok, vagy légifotók, mintavételi helyek egy térképen. Meg lehet jeleníteni pont, vonal és poligon adatokat (külön rétegekben). Számos alaptérkép választható (alapértelmezett az OSM). Egyes projektekben beállítható a google alaptérkép, ha a projekt gazdái ezt valamilyen google számla adatok megadásával megteszik.

térképi lekérdezések

Térbeli lekérdezésket lehet indítani a térképre rajzolással, a térképre bökéssel (info modul), vagy előre feltöltött geometriák kiváalsztásával is. Térképi rajzolásnál puffer zóna adatható meg a rajz mutató körül. Azaz egy pont lerakással lekérdezhetünk mondjuk 500m-es sugarú körben, vagy egy vonal körül 10m-es zónában.

szöveges lekérdezések

Tetszőleges szöveges lekérdezési lehetőségek állíthatóak be minden projektben az adatok lekérdezésére, amely opciók számos segítő funkciót tartalmazhatnak, pl. auto-szöveg kiegészítést, listás választást, dátum, idő, dátum intervallum választást, többszörös listaelem választást, stb..

lekérdezés eltárolása

Egy lekérdezés eredménye eltárolható a szerveren, amely egy tartós azonsítóval hivatkozható. Ezekhez az azonosítókhoz DOI azonosítót lehet kérni. A lekérdezés is eltárolható, amivel meg lehet ismételni a lekérdezést.

Adat feltöltés

Egy adattáblához tetszőleges számú űrlap definiálható, amely űrlapokkal a különféle adatok különböző beállításokkal tölthetőek be. Egyes űrlapok például csak a mobil alakalmazás számára készülhetnek, vagy publikus adatfeltöltésre míg mások kifejezetten egy bizonyos importálandó fájltípushoz. A feltöltés folyamatában bármikor lehet mentést készíteni és le is lehet tölteni a feltöltési állapotot CSV formátumban.

Fájl feltöltés

Támogatott formátumok:

 • Egyszerű szöveges állományok: csv, dsv, tsv, json

 • Kép fájlok: jpg, tiff (Exif oszlopok kerülnek kiolvasásra)

 • Táblázatkezelő formátumok: ods (Libreoffice), xls (Excel), xlsx (Excel)

 • Térbeli formátumok: Esri shape (.shp, .dbf, .cpg, .prj, .shx együttesen), gpx (GPS adatformátum (xml)), sqlite

 • Genetikai adatfájlok: fasta

Bármilyen itt felsorolt fájl importálható URL cím megadasával is (egyszerű GET lekérdezés)

Webes űrlap kitöltés

Adatbázis összefoglaló oldal

Minden adatbázishoz tartozik egy összefoglaló oldal ami tartalmazza az adatbázis leírását és kapcsolati adatokat.

Nyitó oldal

Egyéni nyitó oldal készíthető a projektekhez. Ehhez vannak sablonok és előre elkészített funkciók, de tulajdonképpen ez a nyitó oldal bármilyen lehet. Példák:

térképes lekérdező oldal

Nincs külön nyitóoldal beállítva

dobozos nyitóoldal

Térképpel a fő helyen

dobozos nyitóoldal

Képgalériával a fő helyen

dobozos nyitóoldal

Teljes képernyős beuszós képgalériával

dobozos nyitóoldal

Több dobozos nyitóoldal feltöltési történettel a fő helyen

térképes nyitóoldal leaflet térképpel

Nyitóoldali felületbe ágyazott projekt

Hiba beküldés

A hibabeküldés funkció a profil oldalról és a feltöltési oldalról érhető el. A képernyő jobb alsó sarkából benéző poszogó taplóbogárra kattintva jelenik meg a hiba beküldő felület.

rejtőzködő bogár

Bogár a jobb alsó sarokban

Hiba küldő felület

Egyszerű üzenetküdő felület

A hibákat a felület az OpenBioMaps fejlesztői oldalára küldi (https://gitlab.com/groups/openbiomaps/-/issues), ahonnan a további események kapcsán a felhasználó automatikusan választ kap a rendszertől.

A hibakezelőt egy szerveren a system_vars.php.inc konfigurációs állományban megadott AUTO_BUGREPORT_ADDRESS cím megadásával lehet elérhetővé tenni. További információk a GitLab Issue kezelő felületéről itt olvashatók: https://docs.gitlab.com/ee/user/project/issues/