Kezdőlap | Közösség | GYIK | Ügyek | Twitter | Dokumentáció szerkesztése
en hu

Modulok

A modulok ki-be kapcsolható kiegésztői egy OpenBioMaps projektnek. A rendszer alapfunkcióit egészítik ki különféle funkciókkal (például szöveges keresési opciók). A modulokat táblánként lehet definiálni és különböző felhazsnálókhoz vagy felhasználó csoportokhoz rendelni. A modulok megjelenési helyei a következők:

 • térképi oldal

 • profil lap

A legtöbb modul egyszerű paraméterekkel kofigurálható, de egyes modulok egyéni kofigurációs felülettel rendelkeznek.

Modul adminisztráció:

A projekt_adminisztráció -> modulok oldalon lehet engedélyezni és konfigurálni a modulokat.

Modul hozzáadása

A modul oldal felkínál nekünk előre behozott modulokat ezekről dönthetünk, hogy bekapcsoljuk vagy töröljük őket a saját listánkból, lásd lentebb. Ezenfelül a saját listánkhoz hozzáadhatunk további modulokat is, ehhez a modul lap aljára kell görgetni. A világos kék sáv első cellájában duplán kattintva felugrik egy legördülő lista a jelenleg aktív modulokkal. Rákattintunk a nekünk szükséges modul nevére, majd a “hozzáad” gombra kattintva már hozzá is adtuk a modult a saját listánkhoz.

Modul hozzáférés beállítások

Az egyes modulokat akár többször is hozzáadhatjuk a listánkhoz. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy az egyes modulokhoz többféle hozzáférést adjunk meg. Ez azoknál a moduloknál lényeges, ahol az egyes felhasználóknak, vagy csoportoknak különböző hozzáférést szeretnénk adni, például: allowed_columns modul. Egy másik példa, hogy ha több adattáblánk van, akkor minden táblára külön megadhatjuk, hogy a lekérdezésnél melyik oszlopok értékei alapján tudjunk szűrni, például: text_filter modul.
A Hozzáférés oszlopban kiválaszthatjuk, hogy publikusak-e a beállításaink (everybody), vagy csak az adatbázisunkba bejelentkezett felhasználók (logined users) használhatják az adott opciót. A Csoport hozzáférés oszlopban tovább finomíthatjuk a hozzáférési opciókat, azáltal hogy kiválasztjuk az előre definiált csoportjainkat, vagy akár egyes személyeket is hozzárendelhetünk az adott beállításhoz.

Modul törlése

A nem használt modulokat ki tudjuk törölni a saját listánkból úgy, hogy az Engedélyezett oszlopot “nem”-re állítjuk és a Module name oszlopban kitöröljük az adatbázis nevét, majd rákattintunk a Műveletek oszlopban található “módosít” gombra.

Modul ki/be kapcsolás

Miután kialakítottuk a saját modul listánkat, az egyes modulokat ki és be tudjuk kapcsolni. Ezt úgy lehet megtenni, hogy az Engedélyezett fejlécű oszlopban választunk az “igen” vagy “nem” opcióból.

Modulok személyre szabása

A Function oszlopban kiválaszthatjuk, hogy a modul gyári beállításait szeretnénk használni “default” opció választásával, vagy ha egyéni beállításokat szeretnénk használni választhatjuk a “private” opciót is. Az utóbbi esetben lehetőség van az egyes modulok forráskódjának a letöltésére, amit az adatbázisunk igényei szerint kiegészíthetünk még további funkciókkal. A modul forráskódját a Modul cseréje oszlopból tudjuk letölteni az “export” gombra kattintva. A módosított modult “Fájl kiválasztása” opción keresztül tudjuk visszatölteni és aktiválni az adatbázisunkhoz.

Modulok paraméterezése

Be tudjuk állítani, hogy a különböző modulok milyen feltételek mellett működjenek, vagy akár azt is, hogy melyik oszlopokra legyen érvényes. Ezt a Parameters oszlopon keresztül tudjuk megtenni. A modulok paraméterezését modulokra lebontva megtalálhatod alább a “Modul leírások” részben.

Modul leírások

additional_columns

Általános leírás

 • Ha egy adatbázis több adattáblából áll azokat különböző változókkal össze lehet kötni.

 • Lekérdezésnél az egy azonosítóhoz tartozó összes adatot lekérdezi. Ezt a funkciót a térképes oldalon az “ignore table JOINS” beikszelésével figyelmen kívül lehet hagyni.

 • Például bizonyos odú projektekben külön táblázatban kezeljük az adatokat a szülőkről és a fiókákról, ha az egy odúhoz tartozó össze adatot megszeretnénk kapni, akkor az “odu_aszonosito” oszlopot adjuk meg “összekötő” változónak.

Paraméterezés:

Egymás alá írt oszlop nevek, felsorolás jel és vessző nélkül. Például:

faj
megfigyelő
dátum

Fejleszői dokumentáció

Függvények: return_columns()

Hívások:

allowed_columns

Általános leírás:

 • Itt lehet beállítani, hogy melyik oszlop legyen látható a különböző hozzáférési szinteken.

 • Akkor lehet használni ha az adattáblához van “rules” tábla is rendelve és a projekt alap hozzáférési szintje nem publikus.

Paraméterezés:

for_sensitive_data:
  vesszővel elválasztott felsorolása azoknak az oszlopoknak, amiket láthatóvá szeretnénk tenni. Nem mutatja az adathoz tartozó geometriát.
for_no-geom_data:
  vesszővel elválasztott felsorolása azoknak az oszlopoknak, amiket láthatóvá szeretnénk tenni
for_general:
  vesszővel elválasztott felsorolása azoknak az oszlopoknak, amiket láthatóvá szeretnénk tenni

Fejleszői dokumentáció

Függvények: return_columns(), return_gcolumns()

Hívások:

bold_yellow

Általános leírás:

 • Vastag betűvel sárgán írt oszlop nevek az eredmény listákban. Lekérdezés után a “Kinyitható lista” táblához csatolt részletes leírásban vastag betűvel, sárgán írt oszlop nevek jelennek meg.

 • Ezzel a modullal határozható meg az is, hogy a mobil alkalmazásban a “Felvett adatok” menüpontban az adatfelvétel összefoglaló címkéin, milyen adatok jelenjenek meg.

Paraméterezés:

Egymás alá írt oszlop nevek, felsorolás jel és vessző nélkül. Pl.:
  faj
  megfigyelő
  dátum

Fejleszői dokumentáció

Függvények:

Hívások:

box_custom

Általános leírás:

 • Egyénileg létrehozott modulok betöltését teszi lehetővé.

 • Az egyénileg létrehozott modult a projekt könyvtárban az includes/modules/private mappában kell elhelyezni. Amennyiben szükséges, létre kell hozni a könyvtárat. A könyvtár jogosultságait célszerű úgy beállítani, hogy a www-data felhasználónak ne legyen írási jogosultsága. Ezzel elkerülhető, hogy az egyénileg létrehozott moduljaink felülíródjanak egy frissítés során.

Paraméterezés: A modul(ok) fájlneve kiterjesztés nélkül. Több custom modul esetén a modulneveket sortöréssel kell elválasztani. Például hrsz_query, ahol a hrsz_query_Class egy osztály a hrsz_query.php fájlban ami a includes/modules/private mappába került.

hrsz_query

Fejleszői dokumentáció

Az osztálynak legalább a print_box () és a print_js () funkcióknak tartalmazniuk kell.

Függvények:

Hívások:

box_load_coord

Általános leírás:

 • A térképes oldalon feltűnik a “pozíció” blokk a térkép alatt. Ha a kurzort mozgatjuk a térképen, akkor láthatjuk hogy a “pozíció” blokkban a koordináta folyamatosan változik, mintegy lekövetve a kurzorunk helyzetét a térképen.

 • Szintén a “pozíció” blokkban, ha beírjuk a szélességi és hosszúsági fokokat, akkor a kis, fekete “nyalókára” kattintva a téképen megjelenik a pontunk.

Paraméterezés: Különböző koordináta rendszerek vetületeit adhatjuk itt meg, pl.:

wgs84:4326
eov=23700

Fejleszői dokumentáció

Függvények: print_box(), limits(), ajax(), print_js()

Hívások:

box_load_last_data

Általános leírás:

 • Létrehozza a Gyors lekérdezések opciót a térképes oldalon a térkép jobb oldalán. Három lehetőség közül lehet választani:

  • utolsó saját feltöltés,

  • legutolsó feltöltés (bárkié)

  • utolsó feltöltött sorok.

 • A modul oldalon be lehet állítani, hogy mennyi lehet az utolsó feltöltött sorok lekérdezett sor mennyisége. A másik két opció esetében mindig 1 sort ad vissza a modul.

Paraméterezés: Egy számot adunk meg, pl.: 10

10

Fejleszői dokumentáció

Függvények:

Hívások:

box_load_selection

Általános leírás:

 • Lehetővé teszi saját előre definiált koordináták feltöltését a profil oldalon megtalálható “Megosztott geometriák” ablakon keresztül. Ezek a koordináták lehetnek pontok, poligonok vagy akár raszterek is.

 • Az előre definiált koordinátáinkat a modul oldalon keresztül tudjuk hozzáadni az adatbázisunkhoz, úgy hogy rákattintunk a zöld háttérrel rendelkező fogaskerékre. A megjelenő oldalon nem csak a saját, hanem a mások által definiált “publikusnak” nyilvánított koordináták is megjelennek. Megkeressük a számunkra szükséges koordinátákat, majd a koordináta mellett található áthúzott szemekre kattintva be tudjuk állítani, hogy az adott koordináta látható legyen-e az adatbázisban. Továbbá eldönthetjük, hogy ezeket a koordinátákat egyes személyekhez vagy csoportokhoz rendeljük.

 • Bekapcsolása után a Térkép oldalon megjelenik a “Térbeli lekérdezés” ablak. Itt egy legördülő listában láthatóak az előre definiált koordinátáink, amelyek alapján lekérdezhetjük az adatainkat. Raszterek esetén beállítható, hogy csak azokat az adatokat kérdezze le, amik a raszteren belül találhatóak vagy azokat is, amelyek a raszterek élei alá esnek.

 • A webes és fájl feltöltés esetén, ha az “obm_geometry” oszlop típust használjuk koordináta felvételre, akkor a megjelenő az oszlop legördülő menüjére kattintva megjelenik egy kis ablak, amin keresztül lehetővé válik a térképről történő koordináta felvétel. Ezen a kis ablakon belül található a “geometria listából” opció, aminek a legördülő menüjében megtalálhatóak az előre definiált koordinátáink. Emellett lehetőségünk van közvetlenül a térképről felvenni koordinátákat a “koordináták térképről” menüpontra kattintva.

 • “koordináták térképről” menüpont: erre az opcióra kattintva megjelenik egy térkép amiről felvehetjük a koordinátáinkat. A térkép jobb alsó sarkában található ceruza ikonra kattintva egy pontot jelölhetünk ki, míg a négyzet ikonra kattintva poligonként, akár egy nagyobb területet is körbe jelölhetünk.

Paraméterezés: Beállíthatjuk, hogyan szeretnénk az adatokat lekérdezni, ha ezt nem paraméterezzük akkor az összes mód elérhető.

contains -
intersects -
crosses -
disjoint -

Fejleszői dokumentáció

Függvények:

Hívások:

create_pg_user

Általános leírás:

 • Engedélyezés után a profil oldalon megjelenik a Postgres felhasználó készítése opció.

 • A modul engedélyezésével azok a felhasználók, akik kapnak jogot a modul használatára, tudnak maguknak saját postgres azonosítót készíteni.

 • Korlátozott hozzáférésű POSTGRES felhasználó létrehozása: ez a felhasználó csak olvasni tud az adatbázisból, módosítani, törölni nem.

  • Minden a projekthez rendelt adattáblát tud olvasni.

  • Egyszerre csak egy kliens programból tud az adatbázishoz kapcsolódni.

  • Egy év után automatikusan lejár a hozzáférése.

  • Bármikor megújíthatja a hozzáférését a felhasználó. Postgres felhasználóval lehet például QGIS-ből kapcsolódni az adatbázishoz. Ennek a beállítására egy példa:

QGIS-ben PostGis kapcsolata hozzáadása OpenBioMaps-hoz

Paraméterezés:

Fejleszői dokumentáció

Függvények: create_pg_user(), show_button()

Hívások:

custom_admin_pages

Általános leírás:

Paraméterezés:

Fejleszői dokumentáció

Függvények:

Hívások:

custom_data_check

Általános leírás:

 • (Custom data checks of upload data.)?

Paraméterezés:

Fejleszői dokumentáció

Függvények: list(), check()

Hívások:

custom_filetype

Általános leírás:

 • Adat fájlok átalakítása, más rendszerek formátumára pl.: observado típusú .CSV

Paraméterezés:

Fejleszői dokumentáció

Függvények: option_list(), custom_read()

Hívások:

custom_notify

Általános leírás:

 • (Creates custom postgres based notify events.)???

Paraméterezés:

Fejleszői dokumentáció

Függvények: listen(), unlisten(), notify(), email()

Hívások:

download_restricted

Általános leírás:

 • A lekérdezett adatok letöltése az adatbázis adminok jóváhagyásával lehetséges.

Paraméterezés:

Fejleszői dokumentáció

Függvények:

Hívások:

ebp

Általános leírás:

 • Automatikusan tölti fel speciális adatokat speciális felületekre pl: EBirds adatbázis

Paraméterezés:

Függvények:

Hívások:

extra_params

Általános leírás:

 • (Extra input paramaters for forms.)?

Paraméterezés:

Fejleszői dokumentáció

Függvények:

Hívások:

grid_view

Általános leírás:

 • Előre definiált poligonok szerint is lehet adatot lekérdezni.

 • SQL-ben kell beállítani a szükséges paramétereket

Paraméterezés:

layer_options
Paraméterezésre példa:

layer_options:kef_5 (dinpi_grid), utm_2.5 (dinpi_grid), utm_10 (dinpi_grid), utm_100 (dinpi_grid), original (dinpi_points,dinpi_grid),etrs(dinpi_grid)

Példa trigger funkcióra:

  Trigger on nnn_qgrids:
```sql
  CREATE TRIGGER self_update BEFORE INSERT OR UPDATE ON dinpi_qgrids FOR EACH ROW EXECUTE PROCEDURE update_qgrids_geometries()
```
  Trigger on nnn table:
```sql
  CREATE TRIGGER update_qgrids AFTER INSERT OR DELETE OR UPDATE ON dinpi FOR EACH ROW EXECUTE PROCEDURE grid_geometries()
```
Function grid_geometries()
```sql
BEGIN
IF tg_op = 'INSERT' THEN

  EXECUTE format('INSERT INTO %I_qgrids (row_id,original) SELECT %L,%L::geometry',TG_TABLE_NAME,NEW.obm_id,NEW.obm_geometry);

RETURN NEW;
END IF;

IF tg_op = 'UPDATE' THEN
  -- create original at first
  --EXECUTE format('INSERT INTO %I_qgrids (row_id,original) SELECT %L,%L::geometry',TG_TABLE_NAME,NEW.obm_id,NEW.obm_geometry);
  EXECUTE format('UPDATE %I_qgrids SET "original"=%L::geometry WHERE row_id=%L', TG_TABLE_NAME,NEW.obm_geometry,NEW.obm_id);

RETURN NEW;
END IF;

IF tg_op = 'DELETE' THEN

  EXECUTE format('DELETE FROM %I_qgrids WHERE row_id=%L',TG_TABLE_NAME,OLD.obm_id);

RETURN OLD;
END IF;

END;
```

Function update_qgrids_geometries()
```sql
BEGIN
-- Available shared grids tables: kef_5, kef_10, utm_2.5, utm_10, etrs
-- Required output grids e.g.: kef_10x10, utm_10x10, etrs, snap

  EXECUTE FORMAT('SELECT st_transform(geometry,4326) FROM shared."kef_5x5"   WHERE st_within(st_setsrid(%L::geometry,4326),st_transform(geometry,4326))',NEW.original) INTO NEW."kef_5";
  EXECUTE FORMAT('SELECT st_transform(geometry,4326) FROM shared."kef_10x10"  WHERE st_within(st_setsrid(%L::geometry,4326),st_transform(geometry,4326))',NEW.original) INTO NEW."kef_10";
  EXECUTE FORMAT('SELECT st_transform(geometry,4326) FROM shared."utm_2.5x2.5" WHERE st_within(st_setsrid(%L::geometry,4326),st_transform(geometry,4326))',NEW.original) INTO NEW."utm_2.5";
  EXECUTE FORMAT('SELECT st_transform(geometry,4326) FROM shared."utm_10x10"  WHERE st_within(st_setsrid(%L::geometry,4326),st_transform(geometry,4326))',NEW.original) INTO NEW."utm_10";
  EXECUTE FORMAT('SELECT st_transform(geometry,4326) FROM shared."utm_100x100" WHERE st_within(st_setsrid(%L::geometry,4326),st_transform(geometry,4326))',NEW.original) INTO NEW."utm_100";
  EXECUTE FORMAT('SELECT st_transform(geometry,4326) FROM shared."etrs"    WHERE st_within(st_setsrid(%L::geometry,4326),st_transform(geometry,4326))',NEW.original) INTO NEW."etrs";
  EXECUTE FORMAT('SELECT st_SnapToGrid(%L::geometry,0.13,0.09)',NEW.original) INTO NEW."snap";

  RETURN NEW;

END;
```

Fejleszői dokumentáció

Függvények: print_box(), default_grid_geom(), get_grid_layer()

Hívások:

identify_point

Általános leírás:

 • Egy vagy több pont azonosítása a térképen.

 • Egy kis buborékban láthatóvá tesz az adott adat pontról néhány információt, amit előzőleg már beállítottunk.

Paraméterezés: Egymás alá írt sorok, felsorolás jel és vessző nélkül pl.:

faj
dátum

Fejlesztői dokumentáció

Függvények: return_data(), print_button()

Hívások:

join_tables

Ezzel a modullal engedélyezhető az adatlapon a csatolt táblák adatainak táblázatos megjelenítése. Jelenleg a modul csak egyszerű, egy egyenlőségen alapuló LEFT JOIN-t támogat csak.

Paraméterezés:

[
  {
    "table": "teszt_events",
    "join_on": [
      {
        "ref_field": "obm_id",
        "join_field": "patient_id"
      }
    ]
  },
  {
    "table": "teszt_masik",
    "join_on": [
      {
        "ref_field": "obm_id",
        "join_field": "fid"
      }
    ]
  }
]

linneatus

Feltétele a CREATE EXTENSION unaccent SCHEMA public; postgres extension engedélyezése. A linneatus modul az eredetileg főkódban található fajnév kezelés modulja. Beállítása esetén aktiválódik a az adminisztratav menüben a faj nevek menüpont.

list_manager

Általános leírás:

 • Az adatbázis oszlopoknál bekapcsol egy plusz funkciót, ami meghatározza a listát. ?

Paraméterezés:

Fejleszői dokumentáció

Függvények:

Hívások:

massive_edit

Általános leírás:

 • Lehetővé teszi a már feltöltött adatok szerkesztését a fájl feltöltés opción keresztül.

 • Csak akkor működik, ha az obm_id oszlop engedélyezve van.

 • Létre kell hozni egy külön formot a szerkesztéshez.

Paraméterezés:

Fejleszői dokumentáció

Függvények:

Hívások:

move_project

Általános leírás:

 • A projekt költöztetése egyik szerverről a másikra.

Paraméterezés:

Fejleszői dokumentáció

Függvények:

Hívások:

photos

Általános leírás:

 • Lehetővé teszi a fájl feltöltés funkciót, azáltal hogy létrehozza a obm_files_id oszloptípust, ami az OpenBioMaps saját oszloptípusa.

 • Bekapcsolás utáni elérési útvonal: Projekt adminisztráció -> Adatbázis oszlopok. Hozzáadjuk az adattáblánkhoz az obm_files_id oszlopot, majd ennek az oszlopnak az OpenBioMaps típusát “csatolmánynak” állítjuk a legördülő menüből.

Paraméterezés:

Fejleszői dokumentáció

Függvények:

Hívások:

read_table

Általános leírás:

 • Görgethető html táblázatot hoz létre, ami egy linken keresztül elérhetővé lehet tenni.

Paraméterezés:

schema.table, vagy
  schema.table:default-order-column

Fejleszői dokumentáció

Függvények:

Hívások:

restricted_data

Általános leírás:

 • (Rule based data restriction) ??

Paraméterezés:

Fejleszői dokumentáció

Függvények: rule_data()

Hívások:

results_buttons

Általános leírás:

 • Lekérdezés után a térképes felületen létrehozza a következő füleket: Mentési opciók, Szerkesztési opciók, Megjelenítési opciók.

Paraméterezés:

Fejleszői dokumentáció

Függvények:

Hívások:

results_asCSV

Általános leírás:

 • Lekérdezésnél létrehoz egy letölthető .CSV fájlt.

 • A térkép alatt Mentési opciók fül lenyitásával találjuk meg ezt a fájlt.

 • Be kell hozzá kapcsolni a “results_button” modult, hogy láthatóvá váljon a Mentési opciók fül.

Paraméterezés:

Fejleszői dokumentáció

Függvények:

Hívások:

results_asGPX

Általános leírás:

 • Lekérdezésnél létrehoz egy letölthető .GPX fájlt, amit koordináta kezelő szoftverekkel tudunk alkalmazni pl.: GPS.

 • A térkép alatt Mentési opciók fül lenyitásával találjuk meg ezt a fájlt.

 • Be kell hozzá kapcsolni a “results_button” modult, hogy láthatóvá váljon a Mentési opciók fül.

Paraméterezés:

{"name": "oszlop", "description": ["oszlop1", "oszlop2", ... ]}

Függvények:

Hívások:

results_asHtmltable

Általános leírás:

 • Lekérdezésnél létrehoz egy .html fájlt.

 • A térkép alatt Mentési opciók fül lenyitásával találjuk meg ezt a fájlt.

 • Be kell hozzá kapcsolni a “results_button” modult, hogy láthatóvá váljon a Mentési opciók fül.

Paraméterezés:

Fejleszői dokumentáció

Függvények:

Hívások:

results_asJSON

Általános leírás:

 • Lekérdezésnél létrehoz egy letölthető .JSON fájlt.

Paraméterezés:

Függvények:

Hívások:

results_asList

Általános leírás:

 • Lehetővé teszi a listás lekérdezést.

 • Lekérdezés után a térképes oldalon megjelenik a Megjelenítési opciók fülben a “Kinyitható lista” opció, ami csak feltöltés azonosítóját mutatja. A részletekre kattintva a feltöltéshez tartozó összes adat megjelenik egy külön ablakban.

 • Be kell hozzá kapcsolni a “results_button” modult, hogy láthatóvá váljon a Megjelenítési opciók fül.

Paraméterezés:

Fejleszői dokumentáció

Függvények: results_builder()

Hívások:

results_asSHP

Általános leírás:

 • Az eredmények SHP fájlként menthetők. A különböző geometriatípusokhoz külön fájlok jönnek létre. Ezek egy zip-archívumban tölthetők le.

Paraméterezés:

Fejleszői dokumentáció

Függvények:

Hívások:

results_asKML

Általános leírás:

 • Lekérdezésnél létrehoz egy letölthető .KML fájlt

Paraméterezés:

{"name": "oszlop", "description": ["oszlop1", "oszlop2", ... ]}

Fejleszői dokumentáció

Függvények:

Hívások:

results_asStable

Általános leírás:

 • Létrehoz egy kompakt táblázatot, amiben csak az általunk választott oszlopok lesznek benne.

 • Be kell hozzá kapcsolni a “results_button” modult, hogy láthatóvá váljon a Megjelenítési opciók fül.

Paraméterezés: Egymás alá írt oszlop nevek, felsorolás jel és vessző nélkül. Például:

faj
megfigyelő
dátum

Fejleszői dokumentáció

Függvények:

Hívások:

results_asTable

Általános leírás:

 • Olyan táblázatot hoz létre, ami az összes lekérdezett adatot tartalmazza.

 • Nincs használva, mert nagy adatmennyiségeknél nagyon megterhelő a böngészőnek. Pár száz sor adat az még ok.

Paraméterezés:

Fejleszői dokumentáció

Függvények:

Hívások:

results_specieslist

Általános leírás:

 • Lekérdezés után a térképes felületen a térkép alatt az Összefoglaló fülben létrehozza “Lekérdezésben előforduló fajok listáját”.

 • Be kell hozzá kapcsolni a “results_summary” modult, hogy láthatóvá váljon az Összefoglaló fül.

Paraméterezés:

Fejleszői dokumentáció

Függvények:

Hívások:

results_summary

Általános leírás:

 • A térképes oldalon lekérdezés után létrehozza az Összefoglaló fület a térkép alatt.

 • Kiírja a találatok számát.

Paraméterezés:

Fejleszői dokumentáció

Függvények:

Hívások:

text_filter

Általános leírás:

 • Lehetővé teszi bizonyos oszlopok alapján szűrjük a meglévő adatokat pl.: év, helyszín, feltöltő.

 • A térképes oldalon létrehozza a Szöveges szűrők ablakot a térképes oldal jobb felén.

 • Ha be van kapcsolva a “text_filter2” modul nem használható.

Paraméterezés: Egymás alá írt oszlop nevek, felsorolás jel és vessző nélkül. Pl.:

obm_datum
  obm_uploading_date
  obm_uploader_user
  obm_taxon

Létre lehet hozni egymásba épített szűrőket
    pl.: faj::colour_rings <- csak az adott fajon belül feltett színes gyűrű kombinációkat mutatja
Létre lehet hozni legördülő (autocomplete) listákat
    pl.: faj::autocomplete <- legördülő menüből választhatunk, hogy melyik fajra szeretnénk szűrni
Kombinálhatjuk az egymásba épített és a legördülő menüt
    pl.: faj:nested(colour_rings):autocomplete
  Akár egyedszám/populáció méeret szerint is lehet szűrni
    pl.: d.egyedszam:values(): Itt a "d." azt jelenti, hogy a "d" SQL aliassal jelölt táblából kérdezzen.

Aliasok hazsnálata:
táblaalias.oszlop formátumban kell megadni, ha joinolt táblákat hazsnálunk, vagy akkor is, ha használunk aliast az SQL query-nkben.

Fejleszői dokumentáció

Függvények:

Hívások:

text_filter2

Általános leírás:

 • Lehetővé teszi bizonyos oszlopok alapján szűrjük a meglévő adatokat pl.: év, helyszín, feltöltő.

 • A térképes oldalon létrehozza a Szöveges szűrők ablakot a térképes oldal jobb felén.

 • Ha be van kapcsolva a “text_filter” modul nem használható.

 • Fejlesztés alatt!

Paraméterezés: Egymás alá írt oszlop nevek, felsorolás jel és vessző nélkül. Pl.:

obm_datum
  obm_uploading_date
obm_uploader_userfaj
obm_taxon

Létre lehet hozni egymásba épített szűrőket
    pl.: faj::colour_rings <- csak az adott fajon belül feltett színes gyűrű kombinációkat mutatja
Létre lehet hozni legördülő (autocomplete) listákat
    pl.: faj::autocomplete <- legördülő menüből választhatunk, hogy melyik fajra szeretnénk szűrni
Kombinálhatjuk az egymásba épített és a legördülő menüt
    pl.: faj:nested(colour_rings):autocomplete
  Akár egyedszám/populáció méret szerint is lehet szűrni
    pl.: d.egyedszam:values():

Fejleszői dokumentáció

Függvények:

Hívások:

transform_data

Általános leírás:

* Lekérdezésnél átalakítja a kimeneti adatot pl.: geometria -> wkt

Paraméterezés: Egymás alá írt sorok, felsorolás jel és vessző nélkül pl.:

obm_geometry:geom
obm_uploading_id:uplid
tema:mmm

Fejleszői dokumentáció

Függvények:

Hívások:

job_manager (validation)

Általános leírás:

* A job_manager modullal a háttérfolyamatokkal kapcsolatos műveleteket lehet elvégezni. A modul paraméterei a háttérfolyamatok nevei.
* Egy új paraméter felvétele regisztrálja háttérfolyamatot a validation_jobs táblában, valamint létrehozza a háttérfolyamat fájljait: egy modul fájlt a modules/validation_modules mappába, egy job fájlt pedig a jobs mappába.

Paraméterezés:

* A háttérfolyamatok nevei.

Publikált háttérfolyamatok:

observation_lists
  leírás:
    A mobilalkalmazásban rögzített megfigyeléslistákat másolja át az ideiglenes táblából a céltáblába. Kitölti az obm_obsevation_list_id oszlopot, a listakezdés és befejezés oszlopokat és az időtartam oszlopot. A lista feldolgozása nem történik meg, ha a lista-rekordban szereplő adatszám nem egyezik a ténylegesen feltöltött adatok számával.

  paraméterezés:
    * list_start_column (string): lista indítás ideje oszlop neve
    * list_end_column (string): lista befejezés ideje oszlop neve
    * list_duration_column (string): lista időtartama ideje oszlop neve
    * only_time (boolean): teljes dátumot, vagy csak időt ment
    * time_as_int (boolean): csak akkor működik, ha az only_time igaz - átalakítja az időt percekké

    {
      "táblanév": {
        "list_start_column": "time_of_start",
        "list_end_column": "time_of_end",
        "list_duration_column": "duration",
        "only_time": true,
        "time_as_int": true
        }
      }
    }

incomplete_observation_lists
  leírás:
    Ha feltöltött lista adatszáma nem egyezik a lista-rekord measurements_num értékével, akkor a listát ez a háttérfolyamat dolgozza fel. Ha a különbség a beállított tolerancia határon belül van, akkor a lista-rekord measurements_num értékét átállítja a valós adatszámra, és küld erről egy üzenet. Ezt a listát az observation_list következő futása fel fogja dolgozni. Ha a hiány nagyobb mint a toleraciaérték, akkor csak egy üzenet jön, a továbbiakat kézzel kell elvégezni.

  paraméterezés:
    * mail_to (int): egy role_id, akinek megy az üzenet
    * diff_tolerance (int): hiány toleranciaérték
    * days_offset (int): lista feldoldozásának késleltetése, napokban megadva

    {
      "táblanév": {
        "mail_to": 1265,
        "diff_tolerance": 2,
        "days_offset": 2
      }
    }

Fejleszői dokumentáció

Függvények:

Hívások: